Welkom bij de mooimakers!
Wie zijn we?
Wij zijn een groep mensen uit Kumtich die het niet kunnen aanzien dat er overal in en rond ons dorp zwerfvuil ligt. En daar willen we dan ook heel concreet iets aan doen. Onze werkgroep wordt ondersteund door Mooimakers (OVAM) en de dienst Omgeving van de stad Tienen.
Wat doen we?
• Zwerfvuil opruimen
We doen dit vaak individueel, maar soms ook in groep. Hiervoor gebruiken we speciale zakken, grijpers en handschoenen. We doen uiteraard ook elk jaar mee aan grotere acties:
- Maart: de Grote Lenteschoonmaak, die vanaf 2023 in Tienen kadert in de “Week van de Netheid”.
- September: de World Cleanup Day, een wereldwijde opruimactie.
- December: onze eigen actie “Proper het nieuwe jaar in”.
Verder werken we met een beurtrol om het Buurtpark zwerfvuilvrij te houden.
• Sensibiliseren
Nog belangrijker dan zwerfvuil opruimen, is zwerfvuil voorkomen. Logisch toch? Als iedereen die ergens onderweg is, zijn eigen vuil in een vuilbak deponeert of terug mee naar huis neemt, is er namelijk geen zwerfvuil meer! Helaas is dat niet zo simpel. Door onze acties zichtbaar te maken voor het grote publiek (bv. via sociale media), hopen we dat dit de veroorzakers van zwerfvuil toch aan het denken zet.
Wat is zwerfvuil?
We kunnen zwerfvuil grofweg indelen in drie soorten:
- Accidenteel zwerfvuil: dit belandt per ongeluk op straat. Denk maar aan onderdelen van auto’s (een stuk rubber, een wieldop …), materiaal dan van voertuigen valt (touw, verpakkingsmateriaal …) of zaken die ongewild uit je zak of tas vallen.
- Recreatief zwerfvuil: dit wordt achteloos weggegooid na gebruik of consumptie. Meestal gaat het dan om blikjes, flesjes, peuken, verpakkingen van etenswaren, volle hondenpoepzakjes …
- Crimineel zwerfvuil of sluikstort: dit wordt heel bewust ergens gedumpt om er vanaf te zijn. Het gaat dan vaak om grotere voorwerpen (bv. vuilzakken en meubelstukken), maar ook plastic zakjes met pampers en allerlei huishoudelijk of gevaarlijk afval.
Waarom ruimen we zwerfvuil op?
“Dat heeft toch geen zin? Vandaag raap je alles op, en volgende week ligt er weer iets anders. Bovendien is het de taak van de overheid om het openbaar domein proper te houden.” Een veel gehoorde – en begrijpelijke – reactie. Maar toch …
Accidenteel zwerfvuil kunnen we niet voorkomen. Recreatief zwerfvuil en sluikstort in theorie wel, maar helaas zijn we nog niet zover. En de overheid kan ook niet alles doen. Ondertussen ligt al dat vuil er wel en heeft het ernstige gevolgen voor mens, dier en natuur. Redenen genoeg om het toch op te ruimen:
- Het is een vies en onaangenaam gezicht.
- Zwerfvuil trekt nog meer zwerfvuil aan.
- Het vervuilt de bodem, waterlopen, zeeën en oceanen.
- Miljoenen grote en kleine dieren raken gewond, worden ziek of sterven zelfs door het vuil dat ze per ongeluk binnen krijgen.
- Veel van dat afval komt uiteindelijk in de voedselketen terecht en dus op ons bord …
Bovendien kan zwerfvuil rapen anderen inspireren om zelf hun omgeving proper te houden doordat ze beseffen dat anderen vrijwillig hun vuiligheid opruimen.
Kinderen zijn onze toekomst
“Mijn kinderen moeten het vuil van een ander niet gaan oprapen!” horen we vaak zeggen. En toch is het heel belangrijk dat kinderen dit probleem aan den lijve ondervinden. Als ze met eigen ogen zien hoe groot het probleem is, en zelf hun straat of buurt helpen schoon houden, zullen ze zich later ook beter gedragen en hun verantwoordelijkheid opnemen. Een propere toekomst ligt dus mede in handen van onze kinderen. We zijn dan ook superblij dat Kumtich heel wat dappere jonge mooimakers telt!
Contact
Wil je zelf ook mooimaker worden? Of wil je wat meer informatie over onze werking? Neem dan gerust contact op met de coördinator van de werkgroep:
Berty Goudriaan
Sint-Barbarastraat 41
0479 228558
berty.goudriaan@telenet.be
Meldingen
Heb je ergens veel zwerfvuil of sluikstort gezien? Geef dat dan zeker door aan de stad. Dat kan via de website (https://www.tienen.be/melding) of via mail (integraleveiligheid@tienen.be). De dienst Openbare netheid komt dit dan zo snel mogelijk opruimen. Buiten de kantooruren kun je dit ook doorgeven aan de politie (016 805805) als het om een omvangrijke of gevaarlijke sluikstort gaat.
Interessante websites
Mooimakers (https://mooimakers.be)
Stad Tienen (https://www.tienen.be/netheid)
Vlaanderen (https://www.vlaanderen.be/zwerfvuil-en-sluikstort)
School tv (https://schooltv.nl/video/de-gevolgen-van-plastic-zwerfvuil-plastic-soep-in-de-voedselketen)
VRT Nieuws (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2018/01/15/hoe-statiegeld-het-leven-van-koeien-kan-redden)
Mei Plasticvrij (https://info.meiplasticvrij.be)
Plastic Soup Foundation (https://www.plasticsoupfoundation.org/)