Welkom in Onzen Hof
Waar is Onzen Hof?
Onzen Hof bevindt zich aan de Sint-Barbarastraat in Kumtich, tussen huisnummer 83 en de Sint-Barbarakapel. Het is een lang, smal toelopend stuk grond; links ervan loopt een smalle gracht, rechts ervan is een grote notenboomgaard.
Wat is Onzen Hof?
Dit terrein van ca. 35 are was vroeger een maisakker en werd begin 2020 gekocht door een koppel uit Kumtich. In samenwerking met het Kumtichcomité is het nu opengesteld voor de gemeenschap als een bescheiden ecologisch parkje voor mens en dier. Een aangename plek met houtkanten en hagen, fruitbomen en bessenstruiken, een bloemenweide, picknicktafels en bankjes, een buitenklas, bijenhotel, kruidenspiraal … Onzen Hof is toegankelijk voor iedereen.
Waarom doen we dit?
We zien Onzen Hof als een plek van verbinding: niet alleen met de natuur, maar ook met elkaar. We doen dit niet alleen voor maar ook samen met de inwoners. Iedereen kan er gebruik van maken, ervan genieten, erover meedenken en eraan meewerken. Het is een ideale plek om andere inwoners te leren kennen, iets op te steken over de natuur (bv. via onze activiteiten en workshops), gezellig te picknicken of gewoon even op adem te komen tijdens een wandeling of fietstocht in de buurt.
Wat willen we (niet)?
Iedereen is dus welkom in Onzen Hof, maar je kunt er natuurlijk niet zomaar alles doen. We willen immers graag dat het er mooi en proper blijft, dat het er rustig is en dat iedereen de natuur en de infrastructuur respecteert. Daarom hebben we een reglement opgesteld.
Helpende handen
Het Regionaal Landschap Zuid-Hageland (RLZH) heeft ons geholpen bij de voorbereiding en de uitwerking van de plannen. Zij hebben ons ook ondersteund (met subsidies van de provincie Vlaams-Brabant) bij de aanplant in samenwerking met de Nationale Boomgaardenstichting en De Winning.
Verder is er een werkgroep met meer dan 25 enthousiaste volwassenen en kinderen die helpen bij de aanleg en het onderhoud. We komen ook regelmatig samen om afspraken te maken over het onderhoud, de activiteiten … Wil je ook lid worden van de werkgroep, of gewoon af en toe een handje toesteken? Dan ben je uiteraard van harte welkom! Neem dus gerust contact met ons op als je interesse hebt.
De handen uit de mouwen
Een maisakker verander je niet op 5 minuten in een stukje natuur … We hebben dus al heel wat werk verzet. Een beknopt overzicht:
2021
- Voorjaar: aanleg takkenril; omploegen en inzaaien van het terrein
- Zomer: aanleg kruidenspiraal, bijenhotel en buitenklas, plaatsing zitbanken en picknicktafels
- Winter: aanplant hoogstamfruitbomen, houtkanten, hagen, planten en bloembollen
2022
- Voorjaar: maaien, aanplant bessenstruiken en bijkomende fruitbomen, aanleg gefundeerd graspad, compostbakken en afvaleilandje, plaatsing infobord en fietsenstalling
- Zomer: maaien
- Najaar: maaien, plaatsing afsluiting, compostbakken en steun voor bramen en frambozen, heraanplant pruimenboom, verspreiding compost
2023
- Voorjaar-zomer: maaien, plaatsing infobord over wilde bijen
- Najaar-winter: bouw hut voor composttoilet met regenwateropvang, maaien, heraanplant pruimenboom
2024
- Winter: bouw wilgenhut
Activiteiten en workshops
Het is de bedoeling om af en toe een activiteit of workshop te organiseren. Als er iets te doen is, vind je dat op de Home pagina, en onder de rubriek Evenementen. Hou ook onze Facebookpagina in de gaten!
Hieronder vind je een kort overzicht.
Heb je zelf een voorstel voor een workshop of een of andere activiteit? Neem dan gerust contact met ons op, dan bespreken we wat er mogelijk is.
2022
- 7 mei 2022: workshop “Leren werken met de zeis” – Kevin Lambeets van Zeis en Bijl
- 11 juni 2022: feestelijke inhuldiging van Onzen Hof met optreden van Tintel Brass
- 28 augustus: optreden voor kinderen “Dichter bij de bomen” – Tensemble
2023
- 5 maart: workshop “Leren composteren” – Marijke Huygh en Steven Steyaert
- 4 juni: jaarlijks themafeest in Onzen Hof
- 11 juni: natuurwandeling in Kumtich – Natuurpunt
2024
- 20 januari: workshop “Wilgenhut bouwen” – Simon Nijman van Wilgenwerk
- 23 juni: jaarlijks themafeest in Onzen Hof
Dankwoord
Langs deze weg willen we de volgende mensen nog eens extra bedanken voor hun inzet en ondersteuning:
Joachim Lambrechts (Regionaal Landschap Zuid-Hageland)
Ann Beelen en Dirk Es (Horta Kumtich)
Peter Demeulemeester
Daniël Pittomvils
Pascale Bolle (Beneo)
Lucrèce Roegiers, Piet Anrijs en Frank Anrijs (Yggdrasil)
Enzo Billet (Tuinen Billet)
Frank Willems
Johan en Hilde Ons (Tuinarchitectuur Ons)
Koning Boudewijnstichting
Contact
Voor vragen, ideeën en opmerkingen kun je steeds terecht bij de coördinator van de werkgroep:
Berty Goudriaan
Sint-Barbarastraat 41
0479/22 85 58
berty.goudriaan@telenet.be